Τα Μελομακάρονα της μαμάς μου!

Ελάτε να ετοιμάσουμε τα πιο Sketiglyka μελομακάρονα! Όχι μια όποια κι όποια συνταγή! Αυτή την συνταγή την κάνει η μαμά μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου και από ότι μου έχει πει την έχει από την μαμά της και ούτω καθεξής!

b2ap3_thumbnail_melomak1.jpg

Η συνταγή λοιπόν αυτή έχει ως εξής:

  • 1 κιλό περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα Μαργαρίνη Βιτάμ
  • 1 κούπα μπύρα
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 1φλ. καφέ χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
  • 2 πορτοκάλια ξύσμα
  • 2κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
  • 1/2 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 2κ.γ. μπέικιν
  • 1κ.γ σόδα
  • 1κ.γ. αλάτι

Χτυπάμε πολύ καλά το ελαιόλαδο με το Βιτάμ και την ζάχαρη τουλάχιστον 15 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει πολύ. Στην συνέχεια προσθέτουμε στο χυμό την σόδα και την αφήνουμε να αφρίσει. Προσθέτουμε όλα τα αρωματικά στο μείγμα και χτυπάμε καλά. Τέλος προσθέτουμε την μπύρα, τον αφρώδη χυμό και ξαναχτυπάμε.
Όταν τελειώσουμε ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι μας, το μπέικιν, και ζυμώνουμε μέχρι να μην κολλάει η ζύμη μας.

b2ap3_thumbnail_melomak2.jpg

Προσοχή να μην μας πέσει περισσότερο αλεύρι, γιατί η ζύμη έχει την τάση να σφίγγει για αρκετή ώρα μετά. Μου έχει τύχει να μου πάρει όλο το αλεύρι, μου έχει τύχει να μου πάρει και λίγο λιγότερο. Εσείς θα προσθέτετε σιγά σιγά, δίνοντας χρόνο στην ζύμη να σας δείξει μόνη της πότε είναι έτοιμη. Αφήστε την κανένα μισάωρο να ξεκουραστεί ... θα σας το ανταποδώσει ;)

b2ap3_thumbnail_melomak3.jpg

Η συνέχεια γνωστή, μια παρεούλα γύρω από το τραπέζι, φτιάχνετε μελομακάρονα, όχι πολύ μεγάλα, γιατί θα φουσκώσουν. Εμείς φτιάχνουμε και λουλούδια, τα οποία είναι πολύ εύκολα, αλλά θέλουν πολύ προσοχή στο σιρόπιασμα για να μην σπάσουν.
Μόλις τα φτιάξετε πατήστε τα λίγο προς το κέντρο για να βεβαιωθείτε πως είναι κολλημένα καλά. Είναι πολύ όμορφα στην πιατέλα!

Το σιρόπι θα το φτιάξετε ως εξής:

  • 2 κούπες νερό
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2 κούπες μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλας μισό πορτοκάλι την φλούδα
  • λίγα γαρύφαλλα

Ένα βράσιμο όχι όμως να δέσει, γιατί δεν θα το απορροφούν τα μελομακάρονα. Το σιρόπιασμα είναι αυτό που καθορίζει πόσο λασπωμένα θα είναι τα μελομακάρονα σας. Ή τα βγάζετε αμέσως, ή τα αφήνετε λίγο παραπάνω, είναι θέμα γούστου. Τα αραδιάζετε σε μπολ και από πάνω ρίχνετε τριμμένο καρύδι.

b2ap3_thumbnail_melomak4.jpg

Μπορεί να φαίνεται, μα δεν είναι δύσκολο!! :)

Καλή επιτυχία σας εύχομαι και όσες τα φτιάξετε θα με θυμηθείτε! Μέσα στις επόμενες μέρες θα σας στείλω και συνταγή για φοβερούς, τραγανούς, βουτυρένιους κουραμπιέδες!

b2ap3_thumbnail_melomak5.jpg
Καλές ετοιμασίες... :D

b2ap3_thumbnail_sketigllykasign.png